Kezdőlap>Cikkek>7 dolog, amit nézz meg nyaralás előtt az autón
Cikkek

7 dolog, amit nézz meg nyaralás előtt az autón

Az idei nyaralás feltehetőleg sokaknak más lesz, mint az eddig megszokott. A nyári szabadságok közeledtével bizonyára a legtöbben tudják már az idei úti céljukat. Sokan közülük autójukkal indulnak útnak, amelynek számos előnye van. Egyebek mellett a függetlenség, az útközben kitalált újabb célpontok felkeresése vagy a szinte korlátlan számú csomag. Kiemelkedően fontos azonban, hogy nemcsak a naptejre és új fürdőruhára kell gondolnunk indulás előtt, hanem az autónk karbantartására is. A nyári forróságban ugyanis izzasztó gondokhoz vezethet a nem megfelelő gondosság. Írásunkban egy rövid ellenőrző listával segítjük az útnak indulókat, hogy a nyaralás valóban a pihenésről és feltöltődésről szólhasson, ne pedig a váratlan bosszúságokról. Íme egy 7 pontos lista a szakértőtől – mielőtt hosszú útra indul az autóval nyáron.

Ha hosszabb útra indulunk a gépkocsival, az egyik legfontosabb dolog, amit ellenőriznünk kell, a fékrendszer a futómű és a gumiabroncsok állapota.

1. Fékrendszer és futómű, gumik

Ha hosszabb útra indulunk a gépkocsival, az egyik legfontosabb dolog, amit ellenőriznünk kell, a fékrendszer a futómű és a gumiabroncsok állapota. A jogszabályban megfogalmazott 1,6 milliméteres érték alsó határt jelöl ki. Felelős autósként két milliméteres profilmélység alatt ne induljunk el.

Elsődleges, hogy a hűtőfolyadékot pótoljuk dedikált hűtőfolyadékkal

2. Hűtővíz és hűtés

Magától általában nem megy el a hűtőfolyadék, persze az elsődleges, hogy pótoljuk. Legalább desztillált vízzel, de inkább dedikált hűtőfolyadékkal, ami persze legtöbb esetben desztillálttal keverendő.

Aranyszabály ugyanis, hogy olaj és víz legyen a motorban, persze minden a megfelelő helyen, ha együtt vannak, akkor nagy a baj!

Mielőtt nekivágunk a nagy útnak, nézzük meg, mikor cseréltünk olajat utoljára

3. Olajcsere, olajszint

Mielőtt nekivágunk a nagy útnak, nézzük meg, mikor cseréltünk olajat utoljára: ne feledjük, hogy a cseréig szükséges idő, ami a szokásos napi néhány tíz kilométeres utakkal akár több hónap is lehet, egy hosszabb út során igen jelentősen lerövidülhet. Ha már csak pár ezer kilométer maradt hátra a következő cseréig, ne kockáztassunk, ne várjuk meg a nyaralás végét, vigyük előtte szerelőhöz az autót

Ahhoz, hogy az utazás ne kínszenvedés legyen, érdemes ellenőriztetni a klímarendszer állapotát.

4. Klíma

Ahhoz, hogy az utazás ne kínszenvedés legyen, érdemes ellenőriztetni a klímarendszer állapotát. Akkor üzemel hatékonyan az autó légkondicionáló rendszere, ha abban megfelelő mennyiségű hűtőközeg és klímaolaj kering. A nyaralás előtt egy filléres klímahőmérővel ellenőrizhetjük a hűtés hatásfokát, és ha úgy találjuk, nem az igazi a hűtés, még indulás előtt keressük fel a klímaszervizt.

Nem utolsó szempont a klíma fertőtlenítésének kérdése sem: ha kellemetlen, áporodott levegő áramlik az autó belsejébe a klímarendszerből, az azt jelenti, hogy baktériumok, gombák szaporodtak el benne.

Indulás előtt érdemes ellenőrizni a gépkocsi világítóberendezéseit

5. Világítás, izzókészlet

Mivel a nyaralás során egyáltalán nem kizárható, hogy éjszaka is vezetni fogunk, érdemes ellenőrizni a gépkocsi világítóberendezéseit. Nem csak nekünk lesz kellemetlen, ha kiégett izzóval közlekedünk, de több országban kimondottan komolyan veszik, ha valaki így közlekedik – kíméljük meg magunkat a szükségtelen bírságoktól. Ha pedig bírságról beszélünk: ugyan nálunk már nem kötelező – bár továbbra is kétségtelenül praktikus – izzókészletet magunknál tartanunk, több országban kérhetik, de ami még fontosabb: jól jöhet.

Nem árt, ha a nyaralásnak egy új készlet alaktörlővel vágunk már neki

6. Ablaktörlők, ablakmosás

A nyári felhőszakadások nem csak a vezetőt, de az ablaktörlőlapátokat is próbára tehetik. Nem árt, ha a nyaralásnak egy új készlet alaktörlővel vágunk már neki, és nem a télen elfagyott, elhasználódottakkal. Talán mondanunk sem kell, hogy a hosszabb autópályás utakhoz elengedhetetlen a jó minőségű, rovaroldószerrel kevert ablaktörlő-folyadék – ebből akár be is tárazhatunk egy extra üveggel indulás előtt.

Ha a csomagtartó kapacitása kevés, akkor a tetőbox hasznos társ.

7. Szállítás, vontatás

Alapvetés, hogy a csomagokat, különösen a nehezebbeket a csomagtérbe tegyük. Ha annak kapacitása kevés, akkor a tetőtartók, tetőboxok hasznos és fontos eszközei a nyaralásnak. Számtalan méretben és kivitelben kaphatók, tetőre, hátfalra, vonóhorogra erősíthető. Minden esetben ellenőrizzük ugyanakkor, hogy helyesen rögzítettük-e ezeket: amellett, hogy a rosszul felszerelt eszközök balesetet is okozhatnak, a gépjármű menettulajdonságait is jelentősen megváltoztathatják.

Ha lakókocsit, egyéb eszközt vontatunk, ellenőrizzük az elektromos csatlakozást, a fékrendszer működését – ha a legcsekélyebb kételyünk van, mindenképpen forduljunk szakemberhez. Néhány ezer forintos kivizsgálással nem csak súlyos büntetésektől kíméljük meg magunkat, de körültekintésünkkel sok balesettől is megkímélhetjük magunkat.

Természetesen mindenkinek jó nyaralást, biztonságos utazást kívánunk, ám aki a fentieket végigveszi, jobb eséllyel számíthat arra, hogy autója nem fogja cserben hagyni.

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei