Kezdőlap>Cikkek>ADAC teszt 2022: 185/65 R15 88H nyári gumiabroncsok
ADAC teszt 2022: 185/65 R15 88H nyári gumiabroncsok
CikkekNyári gumi tesztTeszt

ADAC teszt 2022: 185/65 R15 88H nyári gumiabroncsok

Amikor ismét hosszabbodnak a nappalok, és az emelkedő napi átlaghőmérséklet arra késztet minket, hogy felkeészüljünk a közelgő nyára, akkor elérkezett az idő, hogy megfelelő tapadású nyári gumikra véltsunk. De melyik gumi a legjobb? A válasz keresésében segítségünkre lehet az ADAC tesztje.

Az ADAC nyári gumi tesztjén ezúttal 16 aktuális modell került kiválasztásra 185/65 R15 méretben H sebességosztályban 210 km/h-ig. Az összesített mérleg pozitív – és érdemes megnézni a kisebb hiányosságokkal rendelkező gumiabroncsok részletes értékelését.

Összességében tetszetős az eredmény: A tesztelt 16 jelölt közül egyik sem mutatott komoly hiányosságokat a fő kritériumok egyikében sem, ezek a száraz, nedves, zaj, üzemanyag-fogyasztás és kopás. Hat modellt az különösen ajánlható („jó”), a többi tíz pedig az ajánlható („kielégítő”) kategóriába került.

Mindennek ellenére érdemes megnézni a részleteket. Mert még a hat legjobb értékelésű modell között is lényeges különbségek vannak. A különbségtétel pedig még egyértelműbbé válik, ha megnézzük a „kielégítő” abroncsok részletes pontszámát, amelyeket többnyire csak egy-egy hiányosság miatt minősítettek vissza. Aki azonban a vezetési profilja miatt együtt tud élni egy-egy modell egyéni gyengeségével, az a teszteredmények segítségével széles választékot talál a többnyire valamivel olcsóbb modellekből.

Az eredménytáblázat alább erhető el:

A hat nagyon kiegyensúlyozott gumiabroncs-modell felső csoportjában a Goodyear EfficientGrip Performance 2 különösen ajánlható hosszú utakon, mivel a teszt során a legmagasabb futásteljesítményt nyújtota. A Bridgestone Turanza T005 és a Pirelli Cinturato P1 Verde modellek jó száraz és nedves teljesítményt mutattak.

A Michelin Primacy 4 kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott. Bár a teszt egyik fő kritériumában sem érte el a legmagasabb pontszámot, mégis jó száraz, nedves és kopási tulajdonságokat könyvelhet el. A Dunlop Sport BlueResponse és a Giti GitiSynergy H2 jó minősítést kapott nedves és száraz úton, valamint kopás szempontjából – ez elég volt egy jó összértékeléshez.

A tíz „kielégítő” tesztmodell közül négyben van egy közös vonás: a Laufenn G Fit EQ +, a Continental EcoContact 6, a Firestone Roadhawk és a Semperit Speed-Life 3 lenyűgöző teljesítményt mutattak száraz körülményrek között, de az összértékelésben a nedves úton mutatkozó enyhe gyengeségek miatt visszaminősülnek.

A Continental EcoContact 6 prémium modell az egyetlen gumiabroncs a tesztben, amely mind a környezetvédelmi, mind a gazdaságossági kritériumokban nagyon jó minősítést ért el. Az üzemanyag-fogyasztás tekintetében messze kiemelkedik a mezőny többi tagjától, és teljesen megfelel az EcoContact névnek. Ugyanakkor jó futásteljesítményt ér el annak ellenére, hogy újonnan messze a legkisebb profilmélységgel rendelkezik. Az üzemanyag-fogyasztást tekintve messze kiemelkedik mezőny többi tagjához képest, és teljes mértékben megfelel EcoContact nevének. Annak ellenére, hogy új állapotában messze a legkisebb a futófelület mélysége, jó futásteljesítményt ér el.

Egyéni gyenge pontok néhány gumiabroncsnál

A BFGoodrich Advantage-nek (a Michelin második márkája) vannak gyengeségei száraz és nedves utakon, amelyek az általános értékelés leminősítéséhez vezetnek. A Falken Sincera SN110 Ecorun és a Vredestein Ultrac (Apollo Tyres márka) kopási tulajdonságaikat tekintve „kielégítő” minősítést kaptak. Különösen az Ultrac működik jól száraz és nedves körülmények között, ezért jó alternatíva lehet azoknak a sofőröknek, akik ritkán vezetnek.

A fennmaradó három gumiabroncs közül, amelyek mindegyike mutat gyengeségeket száraz és nedves utakon, a Fulda EcoControl HP 2 (Goodyear) nagyon pozitívan teljesített a magas futásteljesítmény miatt, míg a Cooper CS7 kopás tekintetében nem ért el kielégítőnél többet. A szlovák Matador MP47 Hectorra 3 (Continental) viszont szárazon a leggyengébb.

Következtetés: A teszt eredménye ismét megmutatta, hogy érdemes olvasni a sorok között. Továbbá fontos ismernünk saját vezetési stílusunkat és igényeinket, mert csak így találhatjuk meg a tulajdonságaiban és az árban is legmegfelelőbb gumiabroncsot.

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei