Kezdőlap>Cikkek>Autóklíma, a nélkülözhetetlen nyári útitárs
autóklíma helyes használata
Cikkek

Autóklíma, a nélkülözhetetlen nyári útitárs

A nyár közeledtével jönnek az extrém meleg napok is, így a klíma fontos szerepet játszik majd az utazások során. Azzal, hogy elviselhetőbbé teszi a hőséget javítja  közérzetünket, de nagyban hozzájárul a biztonságos vezetéshez is. Megfelelő hőmérsékletű járműben az utazás kellemsebb, jobban tudunk a vezetésre koncentrálni, valamint jelentősen csökken a reakcióidőnk is. A klíma megfelelő használata mégsem magától értetődő. Több olyan dolog is van, amelyekkel akaratunkon kívül is ronthatunk a hatásfokán. Nézzünk néhány olyan tényezőt, melyeket szem előtt tartva biztosíthatjuk a klíma moptimális műkődését.

A klíma karbantartása

A légkondi ma már gyakorlatilag minden 10 évnél fiatalabb autó alaptartozéka. Bátran kijelenthetjük, hogy a kényelmes nyári utazás alapfeltétele. Karbantartáskor a hűtőgáz mennyiségét, vagyis a legkondicionáló hatásfokát ellenőrzik (szervizünkben ingyenes), szükség esetén utántöltik. Évente egyszer ajánlott a berendezés tisztítása, fertőtlenítése is, melynek során a baktériumok és egyéb mikroorganizmusok elpusztulnak, így biztosítva az egészséges friss levegőt.

Indulás felhúzott ablakokkal

Gyakran előfordul, hogy a felhevült járműben a klímát rögtön beszállás után a minimális hőmérsékletre állítjuk maximális ventilátorfokozattal, felhúzott ablakok mellett. Tény, hogy a légkondicionálás zárt ajtók/ablakok mellett működik hatékonyan, de nem az indulás utáni első percekben. Felhúzott ablakokkal ugyanis a rendszer csupán a bent rekedt forró levegőt képes keringtetni. Akár 5 perccel is csőkkentheti a visszahűtés idejét, ha az ablakon át érkező menetszél “átfújja” az utasteret.

Alacsony belső hőmérséklet

Általában érvényes, hogy az utastér hőmérséklete legfeljebb 5-8 fokkal legyen alacsonyabb a külső hőmérsékletnél. A nagy különbségek megterhelőek a szervezet számára. Különösen igaz ez az idősebbekesetében. A túlzottan lehűtött utastérből kiszállva a nagy meleg hatására kitágulnak az erek, ami a hirtelen vérnyomáscsökkenés következmönyeként rosszullétet, ajulást okozhat. Igaz ez fordított esetben is. Ilyenkor a felhevült szervezet könnyen meg is fázhat.

Az utasokra zúduló légáram

Egészségügyi szempontból is megszívlelendő, hogy ne az utazókra áramoljon a hideg. Innen egyenesen borítékolható a megfázás. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy, ha az elöl helyet foglalók teste fölfogja  a klímából kiáramló levegőt, azzal csökken a rendszer hatékonysága. Ilzenkor nem egyenletes a jármű temperálása. A légáramot ajánlott az ablakokra irányítani, hogy biztosítva legyen a levegő szabad útja, ezáltal a teljes utastér átszellőzése.

forrás: autorepublika.lv

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei