Kezdőlap>Cikkek>Az ADAC 2020-as téli gumi tesztje: 205/55 R16
CikkekTechnológiaTéli gumi tesztTeszt

Az ADAC 2020-as téli gumi tesztje: 205/55 R16

Havas, jeges és nedves utak. Vajon melyik gumi képes egyenletes jó teljesítményre az eltérő útviszonyok között? 15 versenyző vett részt az ADAC alsó-középkategóriás autókra való téli gumi tesztjén – 2 pedig nem is vette sikerrel az akadályokat.

A 205/55 R16 abroncsok tesztjének (max. 210 km/h-ig) eredménye általánosságban pozitív. A 15 vizsgált modellt vezetéstechnikai és biztonsági szempontok mellett a komfort és a gazdaságosság alapján vizsgálták.  5 kifejezetten jó eredményt kapott, 7 pedig kielégítőt. Egy gumiabroncs megfelelőre vizsgázott, kettő pedig a vizes úton nyújtott gyenge teljesítmény miatt elégtelen eredménnyel zárt.

A három győztes: a kiegyensúlyozottak

A havas tesztet a finnországi Ivalóban tartották. Az itteni részfeladatban öt abroncs kapott “különösen ajánlott” minősítést. Elsőként (sorban és értékelésben is) a Bridgestone Blizzak LM005, ami kifejezetten jó benyomást tett nedves és száraz úton egyaránt. Ugyanakkor az élbolyban lévők közül a legjelentősebb gumikopást is ez a modell mutatta.

Azok számára, akik hosszú távon használják az autóikat, megfelelőbb választás a második helyezett Michelin Alpin 6. A francia gyártó luxusmodellje picit rosszabb eredményt mutatott száraz úton, a tartósságát illető prognózis 43.000 km-re szól, ami kifejezetten jó adat.

adac téli gumi teszt
Fotó: ADAC

A Dunlop Winter Sport 5 és a Hankook i*cept RS2 szintén elég jó eredményeket futott száraz úton. A Dunlop viselkedése kissé szivacsossá válik, különösen a már üzemmeleg abroncsoknál, amikor a tesztautó (Golf VII GTI) hátsó tengelye kissé rugalmasabban viselkedett. Ezzel szemben a Hankookkal szerelt jármű hátulja a hirtelen kitérő manővereknél meglehetősen kifelé tolódik. Mindkét abroncs jó eredményeket mutatott nedves és havas úton is. A Dunlop pedig kopás szempontjából is remekül teljesített, az előrejelzés 39.500 km-re szól.

A Maxxis Premitra Snow WP6 egy tajvani gumigyártó abroncsa, amely zárja a “zöld lámpás” csoportot. Száraz és nedves utakon is jó minősítést érdemelt ki, ahogyan havas úton és a kopási teszten is. Összességében mind az öt abroncs kiegyensúlyozott,  jó teljesítménnyel zárt.

A középmezőny: a szárazon gyengébbek

A száraz tesztekre nem messze Rómától került sor. A hét megfelelőnek minősített gumiabroncs is nehézségekbe ütközött száraz útviszonyok mellett a vezethetőség terén. Az összesített végeredményt is komolyan befolyásolták az itt szerzett pontok. 

A vizsgált modellek megfelelő lehetőséget biztosítanak a vezetőknek, hogy optimálisan uralják az autót, ugyanakkor a hátsó tengely rugalmassága miatt az autó nem teljesen egyenesen haladt. Emiatt szükségesek az állandó apróbb korrigáló kormánymozdulatok. Szélsőséges esetekben a jármű hátulja kifelé sodródik, ami túlkormányzottsághoz vezet. Ez vont magával több pontlevonást is, főleg a Pirelli Cinturato Winter és a Giti GitiWinter W1 esetében. 

A száraz utakon nyújtott gyengébb teljesítmény számos – egyébként jó értékelésű – téli gumi számára jelentett gyengébb összesített eredményt. A Continental WinterContact TS 860 az összes vizsgált modell közül második helyen állt nedves körülmények között. A Goodyear UltraGrip 9+ és a Pirelli Cinturato Winter pedig mind a nedves, mind a havas úton jól teljesített. 

adac téli gumi teszt
Fotó: ADAC

Nem érte el a kielégítő minősítést havas úton a Falken Eurowinter HS01. A Sava Eskimo HP2 és a GitiWinter W1 pedig nedves úton volt közepes. A Sava irányíthatóságával akadtak gondok, a Giti pedig emellett az aquaplanninggel is nehezen boldogult. Ha a száraz tulajdonságokat nem vizsgálták volna, az élbolyban végezhetett volna a Toyo Observe S 944 is. A Toyo összesített eredményei pozitív képet mutattak, annak ellenére is, hogy a nedves úton nem a legjobbra értékelték.

A sereghajtók: túl sok hiányosság
Nedves úton és havas körülmények között a legjobb 3-ban zárt a Semperit Speed-Grip 3. Azonban az ajánlás ide is csak feltételekkel alkalmazható, mert száraz úton több gyengeség is megmutatkozik. A téli gumik hevülésével a felület hólyagosodik, az autó pedig túlkormányzottá válik. Szintén nem kapott ajánlott minősítést a King Meiler Winter Tact WT81. A leghosszabb fékúttal és leggyengébb kezelhetőséggel a teszt utolsói között végzett. Hiába a kielégítő eredmény havas úton, illetve a leghosszabb (45.000 km) előrejelzett futásteljesítmény, a biztonsági paraméterek nem engedik az ajánlott abroncsok közé. Utolsóként zárt a Tristar Snowpower HP, amely hiába mutatta a legrövidebb fékutat, havas úton rosszul működött. A nedves úton mutatott hiányosságok (aquaplanning és vezethetőség) miatt csak az utolsó helyen végezhetett.

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei