Kezdőlap>Teszt>Téli gumi teszt>Az ADAC 2020-AS téli gumi tesztje: 235/55 R17
Téli gumi tesztTeszt

Az ADAC 2020-AS téli gumi tesztje: 235/55 R17

A hideg, téli időszakban a gumiabroncsok szerepe az, hogy megfelelő tapadást biztosítsanak hóban, jégen és csúszós úton egyaránt. Az ADAC 2020-as tesztjén 13 téligumi versenyzett, középkategóriás SUV-k és kisteherautók számára elérhető abroncsokból válogattak. Jó minősítést azonban csak egy modell kapott.

adac téli gumi teszt
Fotó: ADAC

A 13 vizsgált gumiabroncs közül (235/55 R17 méret, maximálisan 240 km/h) mindössze egy volt képes kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani minden vizsgált kategóriában, így érdemelve ki a “jó” minősítést. 11 modell nyújtott elfogadható teljesítményt, amiket az ADAC szintén ajánl, azonban legalább egy vizsgált részterületen hiányosságokat mutattak. Egy modell pedig, köszönhetően a száraz úton nyújtott gyenge teljesítményének, átlag alatti minősítést kapott.

A teszt győztese: a legkiegyensúlyozottabb

Egyedüliként a Michelin Pilot Alpin 5 abroncsa érdemelt jó minősítést minden főbb értékelési kategóriában. A győztes téli gumival szerelt autók kiválóan irányíthatóak voltak száraz útviszonyok mellett, akkor is, ha a biztonság érdekében hirtelen kormánymozdulatokra volt szükség.

Nedves úton kifejezetten meggyőző teljesítményt nyújtott, ugyanakkor a tesztelők a kanyarokban aquaplanningre (vizes úton megcsúszó autó) panaszkodtak. Ebben az egy szegmensben a francia gyártó terméke sereghajtóként is végzett.

Havas körülmények között remekelt a Michelin abroncsa, és ebben a kategóriában első helyen is végzett a teszten. Mind a zaj, mind pedig az üzemanyag-fogyasztás szempontjából jó értékeket produkált. Összességében tehát egy jó minőségű, ugyanakkor kissé drágább gumiabronccsal van dolgunk. 

adac téli gumi teszt
Fotó: ADAC

A tesztpályán: három eltérő csoport

A tizenegy megfelelőnek ítélt téli gumi három jól körülhatárolható csoportba sorolható. 

Az első csoport három olyan gumiabroncsot tartalmaz, amelyek minden kategóriában szereztek pontot, ugyanakkor a száraz úton nyújtott gyengébb teljesítmény miatt kerültek a megfelelő kategóriába. Amennyiben a száraz úton való kifogástalan pontosság nem játszik szerepet a döntésében úgy a Goodyear UltraGrip Performance + és a Kleber Krisalp HP3 nedves és havas utakon, a Bridgestone Blizzak LM005 pedig vizes utakon jó választás. A Blizzak eredménye a teljes tesztet vizsgálva is remek volt a fékút és a kezelhetőség területén is.

Két gumiabroncs alkotja a második csoportot: a Dunlop Winter Sport 5 SUV és a Vredestein Wintrac Pro. Mindkét abroncs jó tulajdonságokkal rendelkezik száraz és nedves úton, azonban  jeges útviszonyok mellett már kevésbé. Havas körülmények között azonban már nehezebb a dolgunk velük. Autónk alulkormányzottá válik, így a tapadás és a kanyarodás nem pontos. A hegyekben élők számára ezek kevésbé ajánlottak.

A harmadik csoport tagjai azok a téli gumik lettek, amelyek legalább két kritériumban is csak kielégítő minősítést kaptak. A Esa+Tecar Supergrip Pro, a Cooper Discoverer Winter és  a Fulda Kristall Control SUV gyengén teljesített száraz és nedves úton is. A Nokian WR Snowproof is csak kielégítő minősítést kapott nedves és jeges körülmények között. a Continental WinterContact TS 850 P baja pedig a száraz és a havas utakkal gyűlt meg. Végezetül a Pirelli Winter Sottozero 3 szárazon, havon és jégen is csak kielégítő eredményt ért el, ahogyan a Fulda Kristall Control SUV is szárazon, nedvesen és havon.

Azok számára, akik ritkán ülnek autóba a harmadik csoport szereplői is kielégítő megoldást jelentenek. Azzal azonban tisztában kell lenniük, hogy a kedvező árért cserébe több kategóriában is kompromisszumot kötöttek. 

Végezetül az egyetlen abroncs, amely átlag alatti eredményt nyújtott, a Semperit Speed-Grip 3 SUV. Száraz körümények között nagyon rosszul teljesített a tesztautón, vezethetőség és biztonság szempontjából is. Nedves és havas viszonyok között sem sikerült jobbat elérnie, mint kielégítő.

adac téli gumi teszt
Fotó: ADAC

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei