Kezdőlap>Cikkek>Mire figyeljünk, ha esőben vezetünk?
Mire figyeljünk, ha esőben vezetünk?
Cikkek

Mire figyeljünk, ha esőben vezetünk?

Aquaplaning

Ez a téma a nyári időszakban is aktuális. Mikor csapadékosabbra fordul az időjárás, nem ritka hogy az útfelületen összefüggő vízréteg alakul ki. Összefoglalva, a következőket érdemes tenni tenni, hogy elkerüljük az aquaplaning jelenséget:

•    Rendszeresen ellenőrizzük és korrigáljuk a gumik töltőnyomását!

•    Győződjünk meg arról is, hogy az abroncsok profilmélysége eléri a 3-4 millimétert. (Ne a minimálisan előírt 1,6 mm legyen a mérvadó!

•    Lassítsunk, ha összefőggő vízréteget észlelünk az útfelületen! Első a biztonság!

Ha mégis bekövetkezne…

Kétségkívűl embertpróbáló művelet szerencsésen kijönni egy aquaplaning helyzetből. A legtöbben a fékre taposnak amint megérzik, hogy autójukj elveszíti az érintkezést az úttal. Ez azonban csak ront a helyzeten, hiszen ekkor válik csak igazán irányíthatatlanná az autó.

A helyes reakció az lenne, hogy egy-két pillanatig kivárunk fékezés és gázelvétel nélkül. Ezután kezdhetjük a fokozatos fékezést (ezzel párhuzamosan visszaváltva a sebességet). Érezni fogjuk, ahogy az abroncsok „életre kelnek” azaz visszanyerik tapadásukat.

Ennek hatékonysága, illetve az aquaplaning ellenálló képességünk egyértelműen a gumiabroncsoktól függ (utazósebességünk függvényében természetesen.) Minél hatékonyabban tudja a vizet kiszorítani az abroncs a mintaárkokból, annál jobb eséllyel kerüljük el a veszélyes helyzeteket.”

Végezetül két tipp:

– Záporban, zivatarban ne feltétlen induljunk útnak, ha módunk van kivárni. Főleg ha már pár szezont futottunk az abroncsainkkal, vagy azok minősége messze van a prémium gyártók termékeitől. (A különböző abroncstesztek rendszeresen tartalmaznak aquaplaning ellenállóságra vonatkozó adatokat, olvassuk ezeket el!)

– Ha nem tehetjük meg, azaz mindenképpen záporban kell vezessünk, ne használjuk a tempomatot! Előfordulhat ugyanis, az aquaplaning jelenségnél, hogy a bekövetkező sebességváltozást megpróbálja azonnal korrigálni és ezzel lehet, hogy fokozza a veszélyt a rendszer.

A heves eső és az erős széllökések megnövelik az autó megcsúszásának, kipördülésének esélyét. A vizen való felúszásról (aquaplaning) nem is beszélve. Ilyen körülmények között, ökölszabály, hogy mérsékeljük megszokott sebességünket a biztonságos szintre.

Ugyanekkora jelentősége lehet a megfelelő ablaktörlő lapátoknak. Gumi cserekor érdemes az ablaktörlőket is cserélni!

forrás: marso.hu

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei