Kezdőlap>Szolgaltatás>Fényszóró polírozás

A kilencvenes évektől az autógyártók kezdtek áttérni a műanyag burkolatú fényszórók használatára. Néhány évvel később meg is jelent a probléma, a fényszórók vakulása. A nap UV-sugárzása egyszerűen megeszi a műanyag burkot. Ezzel nem csak az a baj, hogy ronda, de a fény sem megy át rajta, ebből adódóan az éjszakai látótávolság is drasztikusan csökken.

A fényszórócsere egy korszerű autónál, amiben van egy kanyarkövető xenon fényszóró, akár 5-600 euro is lehet darabonként. Azt hiszem, nem vagyok egyedül vele, hogy ezt nem szívesen fizetném ki. Itt most nyilván megfogalmazódik néhány emberben az összeesküvés-elmélet, hogy miért öregszenek ezek a lámpák ilyen gyorsan, miért nem csinálnak olyan lámpát, ami jobban bírja a napsugárzást.

“A Ladán meg a Skodán nem voltak ilyen hülyeségek!” – meséli nagypapám mikor szóba jön a fényszóró polírozás. Igaza is van. Korábban a lámpákat üvegből készítették. Ezek ellenálltak a nap UV sugarainak is, viszont kevésbé tűrték a kavicsfelverődéseket. Manapság az autógyárak szinte kivétel nélkül kopolimer műanyagból készítik a fényszórókat, mivel olcsóbb előállítási költséget jelent, nem törik szilánkosan egy esetleges balesetnél, valamint a tervezők is szabadjára engedhetik fantáziájukat hiszen sokkal könnyebb formázni. Viszont van egy nagy hátránya ami egyre több autót és autóst érint. A lemattulás!

Gyárilag a műanyag lámpákat védőbevonattal látják el ami 8-15 évig képes ellátni feladatát (autómárkától, kialakítástól, és a tulajdonos gondosságától függően). Egy idő után a nap UV sugarai, a nagy sebességnél a lámpának csapódó porszemek, bogártetemek, kavicsok csiszoló hatásának köszönhetően először ez a védőréteg majd ha nincs időben orvosolva a probléma akkor a lámpa anyaga is bomlani kezd. Mivel ekkor az izzó által kibocsájtott fény nem tud akadálytalanul átjutni a felületen, egyre nagyobb hő fog képződni a lámpában ami tovább roncsolja a fényszórót belülről amit sajnos már polírozással sem tudunk javítani. Ezért nagyon fontos hogy időben (a mattulás kezdetekor) fordítsunk kellő figyelmet a problémára.

Sajnos sok esetben már csak akkor keresnek fel minket ügyfeleink, mikor annyira rossz már a helyzet, hogy éjszaka drasztikusan lecsökken a lámpa által bevilágított terület. Ekkor már a lámpa annyira rossz állapotban van, hogy nem minden esetben tudunk tökéletes végeredményt elérni.

Miért probléma a matt fényszóró?

  • Nagy mértékben romlik a lámpa hatásfoka (éjszaka veszélyessé válik a vezetés a lecsökkent látási viszonyok miatt)
  • Műszaki vizsgán is kifogásolják
  • Közúti ellenőrzés alkalmával a rendőr is beleköthet

Ezek a tények! Nézzünk egy tévhitet:

Sokszor felteszik nekünk a kérdést, hogy érdemes-e polírozni a fényszórókat, mert azt hallották hogy pár hét/hónap alatt ugyanolyan vagy rosszabb lesz.

Pár hét alatt maximum akkor opálosodik vissza a felület, ha silány, hozzá nem értő munkát végzett a “szakember”. Ekkor a rossz polírozási módszer és a védelem hiánya miatt romlik ismét rohamosan a helyzet.

.

A felújítás menete:

  • Először különböző durvaságú csiszolóvászonnal becsiszoljuk a felületet, természetesen a felület minőségétől függően.
  • Csiszolás után egy durvább, majd egy finomabb koronggal fényesre polírozzuk.
  • Ha az első polírozás után szükséges, még egyszer becsiszoljuk, és még egyszer megpolírozzuk.
  • Hogy milyen finomságú csiszolóvászonnal dolgoznuk, illetve milyen erősséggel nyomjuk a polírozó korongot a lámpához, két dolog dönti el: a rutin, meg az évek.

Miért érdemes políroztatni?

  • Jóval olcsóbb mint egy új fényszóró vásárlása
  • A védelemnek köszönhetően sokáig megőrizhető az eredmény

Mire kell ügyelni a fényszóró polírozásakor?

Hogy ne koptassunk le feleslegesen sokat a lámpából. Hallottunk már olyat hogy valamelyik műhelyben 80-as papírral és géppel estek neki a matt lámpáknak. Ahol így kezdik a munkát, inkább köszönd meg és mihamarabb állj tovább!

Hányszor ismételhető meg a polírozás?

Ha valahol nem tettek védelmet a felpolírozott fényszórókra és ismét romlásnak indult a helyzet, akkor sem kell feltétlenül megijedni. Ha nem vékonyították el túlságosan az anyagot, akkor még jó néhányszor megismételhető a munkafolyamat.

De nem szeretném fölöslegesen szaporítani a szót, beszéljenek helyettem a képek. Íme pár előtte utánna kép a fényszórókról.

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei