Kezdőlap>Cikkek>A gumiabroncs paraméterei
gumiabroncs paraméterei
Cikkek

A gumiabroncs paraméterei

Az alapvető méretparaméterek a szélesség, a profil és az átmérő. Az ezeket következő számok és betűk a felépítést, a terhelhetőséget és a sebességindexet jelzik. A gumiabroncsok paraméterei leggyakrabban az alábbi módon vannak feltüntetve: 205/55 R16 91 V. Nézzük meg, hogy ez mit jelent a gyakorlatban:

Szélesség (205)

Abroncs szélessége milliméterben. Biztonsági szempontból elengedhetetlen, hogy összhangban legyen a jármű nyilvántartási okmányában megadott információkkal. Ez a /-jel előtti szám, és meghatározza a gumiabroncs profilját. A gumiabroncs szélességének értéke a gumiabroncs maximális szélességét jelzi névleges terhelésnél és felfújási nyomás alatt.

Profil (55)

A gumiabroncs profilja az abroncs oldalfalának magasságát meghatározó adat. A kiindulási pont 100% – a gumiabroncs szélessége, amelyből a profilt százalékban számítják. Ez a paraméter meghatározza a gumiabroncs magasságát a tárcsa és a felni között. Így, ha a profil 55, a gumiabroncs magassága a 205 mm 55% -a. amely 112,75 mm.

Átmérő (16)

A gumiabroncs átmérője hüvelykben kifejezett érték. Ez a gumiabroncs belső átmérője, és meg kell egyeznie a kerék fém részével (abroncsátmérő), amelyre a gumiabroncsot felhelyezték. A gumiabroncs belső átmérője a kerék abroncsának alsó szélétől a felső széléig mérve.

Szerkezet (R)

Ez a gumiabroncs sugárirányú (radiál) felépítése, ami azt jelenti, hogy a test belső szálai merőlegesek az abroncs forgásirányára menet közben. Személygépkocsi gumiabroncsok esetén R betűvel van jelölve. Fejlődésileg idősebb átlós szerkezet esetén a szerkezetet kötőjel jelöli. Néhány nagy sebességű gumiabroncs ZR jelöléssel rendelkezik. Ez a kód meghatározza a 240 km / h feletti sebességre gyártott gumiabroncsokat.

Terhelési index (91)

A terhelési index vagy a tömegindex meghatározza az abroncsonkénti maximális terhelést. Az egyes indexszámok megegyeznek a megfelelő, kg-ban kifejezett értékkel. Ebben az esetben a 91 nem jelenti a 91 kg-ot. A terhelési index mellett megadják az XL vagy RF kódokat is, amelyek megerősített konstrukciót és ezáltal a gumik megnövekedett teherbírását jelentik.

Sebességindex (V)

Ezt az indexet betűvel jelölik, és megfelel a vonatkozó táblázatban km / h-ban megengedett legnagyobb sebességnek. Ez azt jelenti, hogy a gumiabroncs milyen végsebességhez készül. Ha ezt a sebességet túllépik vezetés közben, fennáll a gumiabroncs károsodásának veszélye, ezáltal növelve a veszély kockázatát A sebességi indexnek meg kell felelnie a jármű legnagyobb tervezési sebességének, vagy magasabbnak kell lennie. Így példánkban a H betű azt jelenti, hogy a gumiabroncs maximális sebessége 210 km / h.

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei