Kezdőlap>Cikkek>Fontos tényezők a gumiabroncsok kiválasztásakor
gumiabroncs kiválasztása
Cikkek

Fontos tényezők a gumiabroncsok kiválasztásakor

Vezetési stílus

Ha kedveli a gyorsaságot és az adrenalint a kanyarokban, fontos, hogy kiváló tapadású és nagy fékhatékonyságú gumiabroncsokat válasszon. Sportos vezetési stílushoz olyan gumiabroncsok ajánlottak, amelyek elbírják a nagy terhelést, és amelyeket nagy teljesítményre terveztek. Az ilyen gumiabroncsokat az UHP (ultra high performance) jelzéssel látják el.

Ha kevesebbet és főként vezet a városi utakon vezet, akkor is minőségi és megbízható gumikat válasszon. A városi közlekedés olyan megterhelést jelent, mint a hirtelen fékezés a szemaforoknál, a felforrósodott nyári aszfalt és mindenekelőtt az igényes parkolás, amikor járdaszegélyel érintkezik a gumi.

Ha hosszabb útvonalakon közlekedik, esetleg gyakran vezet autópályán, egyértelműen a hosszú futásteljesítményű gumiabroncs a jó választás. A magas fékhatékonyság és az alacsony gördülési ellenállás a biztonság növelése mellett, csökkenti az üzemanyag fogyasztást.

Egyéni igények vs. a jármű műszaki paraméterei

A gumiabroncsok kiválasztásakor figyelembe kell venni a forgalmi engedélyben szereplő információkat a gumiabroncsok és a kerekek méreteire, a terhelhetőségi indexre és a sebességi indexre vonatkozóan.

Nyári gumiabroncsok vásárlásakor, választhat a forgalmi engedélyben meghatározott terhelési és sebességi indexhez magasabb indexű gumikat. Ellenkezőleg viszont ez már nem érvényes, nem lehet alacsonyabb. Az M + S jelöléssel ellátott téli és négyévszakos gumiabroncsok esetében azonban alkalmazható kivétel, és bizonyos esetekben a forgalmi engedélyben megadottnál alacsonyabb sebességi indexű gumiabroncsok is használhatók.

Különbségek azonos méreten belül

A gumiabroncsok kiválasztásakor fontos tudni, hogy a méret csak egy a több paraméter közül. A gumiabroncsokat aszerint is megkülönböztetjük, hogy téli vagy nyári használatra készőltek-e, továbbá a maximális terhelhetőség szerint, vagy konstrukciójuk. Az azonos méretű gumiabroncsoknak is különbözhet a futófelülete stb.

A gyártás során felhasznált anyagok egyéb paraméterekre is hatással vannak. A gumikeverékhez különféle és nyersanyagok kombinációját adják, amelyek így meghatározzák a gumiabroncs alapvető tulajdonságait. Ennek a keveréknek a minősége alapvetően befolyásolja az abroncs viselkedését különböző hőmérsékleteken. Itt a keverékeket a végtermék – a gumiabroncs – keménysége szerint különböztetjük meg.

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei