Kezdőlap>Cikkek>Négy keréken nyaralunk
négy keréken nyaralunk
Cikkek

Négy keréken nyaralunk

Elrajtolt a nyári szünet, minden bizonnyal minden autós már megtervezte, hogy mikor és hová indul majd nyaralni, és a gépjármű műszaki felkészítését is elvégezte, vagy a következő hetek folyamán elvégzi. Ahogy azt már az előző cikkünkben is említettük, nyaralás előtt nemcsak az autó műszaki állapotával kell foglalkoznunk, fontos és célszerű a gumiabroncsokra is megfelelő figyelmet fordítanunk. Alapvetően két fontos dolgot tehetünk, egyrészt felmérjük a gumiabroncsok állapotát, másrészt leellenőrizzük és szükség esetén beállítjuk a megfelelő guminyomást. Azt nem győzzük hangsúlyozni, hogy a gumiabroncs az évszaknak megfelelő kell(ene) hogy legyen.

A hatályos törvények szerint a nyári gumik profilmélysége semmiképp sem lehet alacsonyabb 1,6 milliméternél, de jobb megfogadni azt az ajánlást, hogy 2 milliméteres profilmélység alatt inkább ne induljunk neki egy nyaralásnak, főként akkor, ha nem tudjuk pontosan, milyen időjárási körülmények lesznek az úton és milyen időjárási jellemzőkkel tarkított helyen töltjük a nyaralást. Minél nagyobb a profilmélység, gumiabroncsunk annál jobban ellenáll a durrdefekteknek, és a hirtelen leszakadó esőben sem kell attól tartanunk, hogy a gépkocsink felúszik a nagy mennyiségű vízre.

A helyesen beállított guminyomás fontosságát nem lehet elég sokszor hangsúlyozni, alacsony guminyomással közlekedve jelentősen romlik az autó kanyarstabilitása, és a fékút hossza is veszélyesen megnő, és akkor még nem is említettük a megnövekedő üzemanyag-fogyasztást, az erősebb gumikopást és a puha abroncsok felfüggesztésre tett negatív hatásait. De a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a nyaraláshoz alaposan megterhelt autóval utazva, az alacsony guminyomás jelentősen megnöveli a durrdefekt esélyét, ami szinte mindig nagy sebességeknél történik meg, így rendkívül veszélyes, mivel az autó feletti kontroll teljes elvesztése lehet az eredménye. Ez akár autópályán történik, akár autóúton, a következmények nagyon negatívak lehetnek, legjobb esetben is az árokban köt ki az illető autó.

A guminyomás kérdéshez szorosan hozzátartozik – kevesen tudják, de amikor az autót az átlagostól jobban megterheljük, például egy nyaralás során, akkor a szokásostól eltérően nagyobbra kell vennünk a guminyomás értékét. A helyes guminyomás értékét egyébként vagy az autó ajtóoszlopán, vagy a kesztyűtartóban, vagy a tanksapkafedél környékén tüntetik fel, de a gépjármű kezelési útmutatóban találjuk meg a legnagyobb részletességgel a megterhelt autóhoz szükséges pontos értékeket. Amikor azonban megérkezünk a nyaralás helyszínére, valószínűleg kipakoljuk az autót, így megszűnik a nagy megterhelés, tehát arra időre célszerű visszavenni a normál értékre a kerekek nyomását.

Amennyiben egy defekt történne az utazás folyamán, tartsuk be a szabályokat, ne felejtsük el felvenni a sárga mellényt, kitenni az elakadásjelző-háromszöget, és lehetőleg a forgalmas útszakasztól minél távolabb végezzük el a kerékcserét. Ha egy alapos nyári záporral találkoznánk, mindig lassítsunk le, a biztonságnál nincs fontosabb!

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei