Kezdőlap>Cikkek>Hogyan készítsük fel autónkat a nyaralásra?
auto felkészítése
Cikkek

Hogyan készítsük fel autónkat a nyaralásra?

Végre újra zöld utat kaptak a kirándulások, tágul az életterünk, bővül a lehetőségek köre is, amelyekből választhatunk, ha szabadidős programot tervezünk.

Az autónk kétségkívül az egyik legjobb útitársunk lehet, mert autóval utazni egyet jelent a spontán döntések nyújtotta szabadsággal.

Ezzel a függetlenséggel viszont az a felelősség is ránk hárul, hogy a jármű, amivel útra kelünk, megbízható műszaki állapotú legyen. Fontos tehát, hogy utazás előtt (akár már hetekkel indulás előtt) szakember ellenőrizze az autót és elvégezze rajta a szükséges karbantartási munkálatokat. Előfordulhat, hogy az ellenőrzés során fény derül olyan hibára vagy hiányosságra, aminek orvoslása több időt vesz igénybe (alkatrész beszerzés, szerelés…), esetleg ünnepnap jön közbe, nem érdemes tehát ezt a feladatot az indulás előtti 1-2 napra hagyni.

Nézzük tehát, mi mindent szükséges ahhoz rendben tudni, hogy nyugodt szívvel indulhassunk útnak:

Folyadékszintek

Fékfolyadék, hűtőfolyadék, ablakmosó folyadék, kormányszervó – ezek ellenőrzése a rendszeres műveletek közé kellene, hogy tartozzon minden járművezető számara. Ha nem biztos a dolgában, kérje szakember segítségét. Ha valamelyik folyadék szintje csökken, biztosítson be utántöltésre valót. Ügyeljünk arra is, hogy az évszaknak megfelelő ablakmosó folyadékot használjunk.

Motorolaj

Ha hosszabb útra készülünk és már esedékes az olajcsere mindenképp az utazás előtt végeztessük el. Tartsuk szem előtt azt is, hogy az utolsó csere utáni periódusba beleférjen még az utazás alatt várható futásteljesítmény is. Érdemes az út során is ellenőrizni az olajszintet (minden megtett 1000 km után). Úgyszintén haza indulás előtt. Ha észrevesszük, hogy csökkent az olajszint, ajánlott az eredetinek megfelelővel pótolni.

Olajfilter, pollen szűrők

Erősen ajánlott ezeket is cserélni minden olajcsere során. Viszonylag olcsó tartozékok, ám fontos alkatrészek az autó megfelelő karbantartásához.

Légkondicionáló

A légkondi ma már gyakorlatilag minden 10 évnél fiatalabb autó alaptartozéka. Bátran kijelenthetjük, hogy a kényelmes nyári utazás alapfeltétele. Karbantartáskor a hűtőgáz mennyiségét, vagyis a legkondicionáló hatásfokát ellenőrzik (szervizünkben ingyenes), szükség esetén utántöltik. Évente egyszer ajánlott a berendezés tisztítása, fertőtlenítése is, melynek során a baktériumok és egyéb mikroorganizmusok elpusztulnak, így biztosítva az egészséges friss levegőt.

Akkumulátor

A jármű töltési rendszerének hibátlan működése alapfeltétele a gondtalan utazási élménynek. A mai akkumulátorok élettartama megközelítőleg 5-8 év. A megfelelő berendezéssel rendelkező szakműhelyekben meg tudják mérni az akkumulátor belső ellenállását, aminek értékéből következtetni lehet az élettartamra.

Fényszórók, világítás

Az autó világításának ellenőrzése mindennapi feladat, így hosszabb utazás előtt is elengedhetetlen. Ha szükség van izzócserére, szervizünkben akár megvárásra is elvégezzük. Javasoljuk ellenőrizni az égőkészletet is és pótolni az esetlegesen hiányzó darabokat, mivel bizonyos országokban a hiánytalan izzókészlet a kötelező felszerelés részét képezi. Ha a fényszórók besárgultak és matt a felületük, ajánlatos őket polírozással felújíttatni. Ez a szolgáltatás szervizünkben is elérhető.

Fékek, futómű

Ezek az alkatrészek rendszerint nem egyik pillanatról a másikra kopnak el vagy hibásodnak meg. Ha vezetés közben bármikor szokatlan zajokra/kopogásra lesz figyelmes, lehetőség szerint mihamarabb forduljon szakemberhez. Utazás előtt pedig fokozottan ajánlott egy alapos ellenőrzés.

Kerekek, gumiabroncsok

A biztonságos vezetés egyik fontos alapfeltétele, hogy járművünkön az adott évszaknak megfelelő gumiabroncsokat használjunk. Kivétel természetesen, ha négyévszakos gumikról van szó. Minden esetben fontos azonban a futófelület mintázatának megfelelő mélysége (legalább 1,6 mm) és a hibátlan gumiabroncs-szerkezet (ne legyen sérült, púpos). További ilyen biztonsági tényező a gumiabroncsnyomás is. Ha úgy vesszük észre, hogy “szökik” a levegő, forduljunk szakemberhez.  A TPMS rendszerrel (abroncsnyomás ellenőrző rendszer) felszerelt kerekek esetében a rendszer figyelmeztet. Szervizünkben a TPMS rendszer szerelése, szervizelése is elérhető.

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei