Kezdőlap>Cikkek>Miért fontos a klíma karbantartása?
Miért fontos a klíma karbantartása?
CikkekSzolgaltatás

Miért fontos a klíma karbantartása?

Az autóklíma egy olyan rendszer, mely hűtőközeget keringetve hőt szállít a jármű utastere felől vagy éppen afelé. Ez egy elvileg zárt rendszer, az idő múlásával mégis csökken a hatásfoka. Emiatt szükséges a nyomás rendszeres ellenőrzése, és szükség esetén az utántöltés. A rendszeres klímakarbantartás szerves részét képezi annak fertőtlenítése és a kabinszűrő cseréje is. A légkondicionáló fertőtlenítése a klíma párologtatójának, a szellőzőcsatornáknak, a szellőzőnyílásoknak és a jármű belsejének fertőtlenítéséből áll.

A párologtató és a szellőzőnyílások fertőtlenítése a klímaberendezés egyik alapvető karbantartási munkálata, amelyet minden klímás jármű tulajdonosának rendszeresen el kell/ene végeznie. A klíma elpárologtató /evaporátor/ egy olyan alkatrész, amely a ventilátor által a környezetből áramló levegőt a kabinszűrőn áthaladva szennyeződésmentesen hűti. A légkondicionálás működése során a hőmérséklet-különbségek miatt a párologtatón lecsapódik a légköri páratartalom, ami ideális környezetet teremt a mikroorganizmusok és gombák kialakulásához. Az ilyen elhanyagolt légkondicionálás nemcsak az utasok egészségére van káros hatással, hanem a jármű belsejét is kellemtlen szaggal terheli. Ha a klíma fertőtlenítése után nem szűnik meg a kellemtlen szag, az az elhanyagolt karbantartásról árulkodik, és ajánlott rövid időn belül megismételni a fertőtlenítést. Ennek megelőzésére javasolt a klíma rendszseres éves fertőtlenítése.

A jármű klímájának és belső terének fertőtlenítésére ózonképző berendezést és specális, tisztító hatású készítményeket /gombaölő használunk.

A szolgáltatás 100%-os hatékonyságához a kabinszűrőt is cserélni kell. Az utastér szűrője egy bizonyos idő elteltével eltömődik a portól, levelektől stb., ami gyorsan csökkenti a ventilátor és a légkondicionáló hatékonyságát. A kabinszűrő cseréje 15 000 km megtétele után, vagy legalább évente egyszer javasolt, attól függően, hogy milyen környezetben használjuk a járművet.

A jármű többi részéhez hasonlóan a légkondicionáló is rendszeres gondozást igényel. A klímaberendezés rendszeres szervizeléséhez megfelelő szervizberendezésekre és szakképzett személyzetre van szükség. Mindezt megtalálja nálunk .

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei