Kezdőlap>Cikkek>Hogyan válasszunk téli gumit?
hogyan válasszunk téli gumit?
Cikkek

Hogyan válasszunk téli gumit?

A telet lehet örömmel fogadni vagy bosszúsan. A sofőrök számára a tél mindig extra kihívás, bármely csoportba is tartozzanak. A gépjárművek téli felkészítésének kulcsfontosságú eleme a megfelelő téligumi optimális időben történő felszerelése.

Az, ami megfelel az egyik autósnak nem biztos, hogy a másiknak is megfelel és ez ugyanígy igaz az autóra is. Ami megfelel az egyik autóra, nem biztos, hogy megfelelő választás a másikra is. A piaci kínálat nagyon széles.

A következő szempontok figyelembevétele ajánlott:

  • A téliguminak nem csak hóban kell jól teljesítenie. Dunaszerdahely és környékén egy átlagos télen kb. két hét azoknak a napoknak a száma amikor hóban kell közlekedni. Így a helyben közlekedőknek elsősorban a vizes úton való tapadás a mérvadó. Mivel nem csak nálunk van ez így, ezért a német ADAC téligumi-tesztjeinél a végső eredménybe a vizes úton nyújtott teljesítmény számít bele a legnagyobb mértékben. Háromszor annyira, mint a jégen nyújtott teljesítmény. Természetesen, aki sokat autózik magasabban fekvő területeken, érdemes ezt jobban figyelembe venni.
  • Milyen körülmények közt használjuk az autónkat: Ha jellemzően rövid távon, óvatosan és főként városban autózunk, akkor nincs feltétlenül szükségünk prémium kategóriás téligumira. Ellenkezőleg, ha nagyobb tempóban, hosszabb távon vagy sokat utazunk autópályán, akkor érdemes befektetnünk magasabb kategóriás téligumiba.
  • Milyen tulajdonságokkal rendelkezik az autónk? Nagyon fontos figyelembe venni az autónk teljesítményét és azzal összhangban válasszunk abroncsot. Ha prémium kategóriás autót vezetünk, ne elégedjünk meg a gazdaságos abronccsal. A guminak el kell bírnia a nagyobb teljesítményből adódó többlet terhelést.

Használjunk az évszaknak, útviszonyoknak megfelelő abroncsot. A téligumi előnyeit egyre több autós ismeri fel. Téli vakáció, síelés vagy távoli munka szolít minket útra? Figyeljünk az adott ország szabályainak sajátosságaira!

  • Hol kötelező a téligumi? Európában nagy különbségek vannak egyes országok téligumi szabályai közt. Ha biztosra akarunk menni, akkor általánosítva igaz, hogy a téligumi mintázata legyen 4mm felett október 15. és március 15 közt, és a hóláncról se feledkezzünk meg. Előfordulhat ugyanis, hogy magasabban fekvő, jellemzően síterületekre, nem fognak beengedni, ha nincs nálunk hólánc. [U1]
  • Téli és nyári abroncsok közti különbség – Sokan gondolják úgy, hogy a téligumi csak egy átverés, marketingfogás. A különbségekről bővebben a Mitől tapad jobban a téligumi a nyárinál? című cikkünk foglalkozik itt.
  • Téli jelölések az abroncson – Némely országokban az “Alpin” jelzést, míg máshol, köztük Szlovákiában is, az M+S jelölést követelik meg a közúti előírások. Az utóbbinak több formája is létezik és elismert. Az oldalfalon egyéb jelölések is találhatóak, melyeket a Jelölések az abroncson írásunkban részletezünk majd itt.

Egy kis történelem

A téligumi történelme meglepő módon már 1905-ben elkezdődött, ekkorra datálódik ugyanis az első feljegyzés arról a gondolatról, hogy más gumi kellene a téli időszakra. Igaz, ekkor még nem az aszfaltozott utakon okozott problémát a hó és a sár, hanem a földeken.

Ennek függvényében elsőként a munkagépeken jelentek meg a télen hatékonyabban működő, ugyan még csak mintázatban különböző téligumik. A finn Nokian és a német Continental egymástól függetlenül 1934-ben mutatta be az akkor még újdonságnak számító első télre fejlesztett gumiabroncsot. Személyautókra az első téli abroncsot a Nokian 1936-ban dobta piacra Hakkapeliitta néven.

A világ első téli gumija a Nokian Kelirengas (1934)  volt, teherautókra lett kifejlesztve, hogy a havas csúszó utakon is elvégezhető legyenek a szállítási feladatok.

A 80-as években a gyártók felismerték, hogy az autóipar gyors fejlődésének köszönhetően nem lesz elegendő a téli időszakra a már akkora megszokott, csupán mintázatában különböző autógumi. Megkezdődött a verseny az elsőségért, amivel újabb áttörést érhetnek el a téligumik terén. Ez végül a francia Michelinnek sikerült, aki 1992-ben mutatta be az első szilikát alapú téligumit, ami nem csak jobb tapadást biztosított téli körülmények közt, hanem alacsonyabb gördülési ellenállással is bírt, ami a járművek fogyasztására van nagy hatással.


Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei