Kezdőlap>Cikkek>Mindet az olajcseréről
Miért fontos az olajcsere?
Cikkek

Mindet az olajcseréről

Az olajcsere alapvető munkálat a motor hosszú élettartamának szempontjából. Motorolaj nélkül a ma használatos belsőégésű motorok működése nem lehetséges. A rendszeres karbantartással és a szükséges csereperiódusok betartásával, későbbi költséges kellemetlenségektől óvhatjuk meg magunkat.

A motorolaj rendkívül fontos feladatokat lát el, éppen ezért fontos, hogy az adott gépjárműbe megfelelő viszkozitású és minőségű kenőanyag kerüljön.

A fent említett feladatok közé tartozik:

  • a motor kenésének biztosítása,
  • a motor hűtése – elvezeti a hőt a kritikus helyekről,
  • a motor védelme a korróziótól;
  • a keletkezett égéstermékek lerakódásának megakadályozása,
  • a surlódó hatás következtében keletkező fémrészecskék lemosása az alkatrészekről.

Milyen gyakran cseréljünk olajat?

A motorolajat ajánlatos 10-15 ezer kilométerenként vagy évente egyszer cserélni.

Az újonnan picra dobott autóknál gyakran találkozhatunk 30- 35 000 km-es  olajcsere periódussal. Ez az ajánlás viszont csupán az úgynevezett „ideális kürölmények” között állja meg a helyét. A valóságban a 0 méteres szintkülönbség,  a forgalom mentes megállások nélküli közlekedés, az alacsony /a motor legkisebb erőlködése nélküli/ egyenletes fordulatszám nem realizálható. A gépjárművekbe épített számítógépes rendszer folyamatosan dolgozza fel az adatokat és kiszámolja, mikor lenne ideális az olajcsere. Esetenként már az előirt periódus felénél jelez, hogy időszeű lenne a munkálat.

Szűrők az autóban

Olajszűrő

Erősen ajánlott  a motorolajjal egyidőben cserélni. Feladata, hogy az olaj által szállított szennyeződéseket felfogja, így idővel bedugulhat és  nem képes rendeltetésszerűen ellátni feladatát.

Levegőszűrő

A motor működéséhez levegőre és üzemanyagra van szükség. Ebben az esetben is fontos, hogy a beáramló levegő milyen minőségű. Csakúgy, mint az olajat, a beáramló levegőt is szűrni kell, mivel a benne található por vagy homok rövd időn belül a motor meghibásodásához vezethet.

Üzemanyagszűrő

Feladata az üzemanyagtartályban esetlegesen előforduló szilárd szennyeződések és víz kiszűrése. Ebból kifolyólag az üzemanyagszűrő is eldugulhat, ezért szükséges időszakosan cserélni. A benzines autókhoz benzinszűrő, míg a dízelekhez értelemszerűen gázolajszűrő tartozik.

Pollenszűrő

A pollenszűrő (utastérszűrő) autó szellőzőrendszerén keresztül a környezetből beáramló levegőt hivatott megtisztítani a szálló portól, a pollenektől, a kinti szagoktól vagy akár a rovaroktól is. A minőségesebb, aktívszenes szűrők képesek kiszűrni a baktériumokat és a gombákat is.

Milyen gyakran cseréljük a szűrőket?

Az olajszűrő cseréjét az éves nagyszerviz alkalmával ajánlatos abszolválni az olajcserével egyidőben. A pollenszűrőt és a levegőszűrőt ugzancsak évente vagy 15 ezer kilóméterenként ajánlják cserélni, ezért ideális összehangolni olajcserével. Az üzemanyag szűrő cseréjét – amennyiben lehetséges – minden második vagy harmadik olajcsereke alkalmáva ideális megejteni – a  gépjármű típusától függően.

Szervizünkben elvégezzük az összes felsorolt műveletet. Képzett munkatársaink állnak rendelkezésére. Foglaljon időpontot, a többi a mi dolgunk!

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei