Kezdőlap>Cikkek>Mikor váltsunk nyári gumira?
mikor váltsunk nyári gumira?
Cikkek

Mikor váltsunk nyári gumira?

A balesetmentes közlekedés egyik alapfeltétele, hogy mindig az évszaknak megfelelő gumiabroncsokkal közlekedjünk, ezért nem mindegy mikor váltunk.
Ha a napi átlaghőmérséklet tartósan +7 Celsius fok felett van, ajánlatos a téli gumit nyárira cserélni.

Nyári gumik

Alapanyag összetételüknek köszönhetően már enyhébb hőmérsékleten is lágyulnak, ami növeli a tapadást, és így képesek alkalmazkodni száraz és nedves útviszonyokhoz egyaránt. A nyári gumik futófelületének kialakítása arra törekszik, hogy kiküszöbölje az aquaplaning veszélyét. Az útfelülettel történő megfelelő érintkezés biztosítja a jármű jó kezelhetőségét és növeli annak fékező képességét. A gumikeverék természetes gumi tartalma alacsonyabb, mint a téli gumiké, ezért +7 ° C alatti hőmérsékleten megkeményednek, de magasabb hőmérsékleten alkalmazkodnak az aktuális körülményekhez.

Négyévszakos gumik

Az évszakos gumik egyfajta kompromisszumot jelentenek, mivel egyesítik a nyári és a téli gumik tulajdonságait. A gumikeverék összetételének célja a lehető legjobb teljesítmény biztosítása nyáron, valamint téli körülmények között. Tökéletesen alkalmazkodnak az úton lévő kevés hóhoz, így inkább városi vezetésre és a kevésbé közlekedő sofőrökre alkalmasak. Használatuk legnagyobb előnye a pénz és az idő megtakarítása, mert elkerüljük a szezonális váltást. Itt is a törvényben előírt legkisebb futófelület-mélység 3 mm.

Mikor cseréljük újra a régit?

Egy autóval rendszeresen foglalkozni kell – ezt minden autótulajdonos tudja. Azonban nemcsak az alkatrészekre, hanem a biztonságos közlekedést megalapozó abroncsokra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk. A nyári gumik általános állapotát, illetve a profilmélységet is lényeges ellenőrizni felszereléskor.

A jogszabály 1,6 milliméteres profilmélységet ír elő, a rendőr ezalatt megbüntethet. Azonban biztonságunk érdekében semmiképp sem jó döntés megvárni ezt a mélységet. Újonnan a gyártó általában nyolc-kilenc milliméteres profilmélységgel dobja piacra az abroncsokat. Négy milliméternél már érdemes váltani, mivel az esős időszakokban, mint például a tavasz, az aquaplaning vagyis vízen futás veszélye állhat fenn, amely könnyen instabillá teszi aza autót.

Abban az esetben, ha a bordamélység magasabb, mint négy milliméter, de az abroncs gyártásától számítva eltelt hat év, akkor is hatványozottan ajánlott a gumikat újakra cserélni.
A gyártás idejét gumiabroncs oldalán ellenőrizhetjük a DOT felirat után látható négy számjegy segítségével. Az első két szám a hetet jelenti, a másik kettő pedig az évszámot határozza meg.

A gumi minimális használat mellett is elöregedik, így például hat év után már nem tudja biztoítani a megfeleő tapadást.

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei