Kezdőlap>Cikkek>A gumiabroncs mintázata
gumiabroncs mintázata
Cikkek

A gumiabroncs mintázata

A minták alapvető típusai: szimmetrikus, aszimmetrikus és forgásirányos.

A szimmetrikus futófelületű gumiabroncs kötetlen forgásirányú, tehát nem számít, hogy a jármű melyik oldalára kerül. Kialakítása, beleértve a mintázat minden elemét, tengelyirányban szimmetrikus. Ezeket a gumiabroncsokat főként városi autókhoz tervezték.

Az aszimmetrikus futófelületű gumiabroncsnak, különböző funkciót betöltő, belső és külső oldala van. A belső oldal továbbítja a tapadási és fékerőket az útfelületre, minázatának köszönhetően pedig kiválóan elvezeti a vizet és a havat. A tömör oldalsó blokknak köszönhetően a külső oldal biztosítja a kanyarstabilitást. Itt a telepítés során figyelnie kell a gumiabroncsok helyére.

Mindig úgy jelölik, hogy egyértelmű legyen, melyik oldal illeszkedik a korongra. A gumiabroncs egyik oldalán általában az „Outside” felirat található, tehát ez az oldal külső. A gumiabroncs belső oldalán „Inside” felirat található. Az aszimmetrikus futófelületű gumiabroncsok erősebb motorral rendelkező járművekhez alkalmasak.

A kötött forgásirányú, V minázatú gumiabroncsok nagy része a jobb vízelvezetés végett téli gumiabroncs, A mintázat szimmetrikus és a V alaknak köszönhetően hatékonyabb irányítást, jobb gyorsulást és rövid fékutat biztosít. Ennek a mintázatnak köszönhetően jelentősen csökken az aquaplaning veszélye. A kötött forgásirányból adódóan fontos, hogy azabroncsokat forgásiránnyal azonosan szereljük fel.

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei