Kezdőlap>Cikkek>ÚJ ABRONCSCÍMKÉK 2021. MÁJUS 1-JÉTŐL
ÚJ ABRONCSCÍMKÉK 2021. MÁJUS 1-JÉTŐL
Cikkek

ÚJ ABRONCSCÍMKÉK 2021. MÁJUS 1-JÉTŐL

Az Európai Parlament szavazott a gumiabroncsok címkézéséről szóló rendeletről. Az ETRMA (Europai gumiabroncs gyártók szövetsége) üdvözli a felülvizsgálatot, és várakozással tekint annak sikeres végrehajtására, de vannak még megoldandó feladatok. A gumiabroncs-ipar üdvözli a gumiabroncs-címkézésről szóló rendelet felülvizsgálatát, amelyről az Európai Parlament 2020. május 13-ai plenáris ülésén szavaztak, és amely újabb fontos hozzájárulás az úgynevezett Zöld Megállapodás (Green Deal) végrehajtása felé. A cél az, hogy az új címkék az eddigieknél is több információt szolgáltassanak a fogyasztóknak a minőségi paraméterekről, ideértve a biztonsági és környezetvédelmi normák teljesítését is.

ÚJ ABRONCSCÍMKÉK 2021. MÁJUS 1-JÉTŐL
ÚJ ABRONCSCÍMKÉK 2021. MÁJUS 1-JÉTŐL

Az európai gumiabroncsipar teljes mértékben elkötelezett a gumiabroncs-címkézési rendelet és annak sikere mellett.” – nyilatkozta Fazilet Cinaralp asszony, az ETRMA főtitkára a minapi szavazás kapcsán. Ez a felülvizsgálat hat évvel követi az eredeti rendelet kibocsátását, és jó példa az ipar és az európai intézmények közötti együttműködésre, amely egyszerre több célt teljesít: elősegíti az ipari innovációt, növeli a fogyasztók tudatosságát, és erősíti a piacfelügyelet hatékonyságát az EU-tagállamokban.

Az ETRMA részletekbe menően támogatja az új gyakorlatot, különösen az Európai Energetikai Címkézési Adatbázis (European Product Database for Energy Labelling, EPREL) továbbfejlesztését. A nyilvánosan elérhető, a gumiabroncsok teljesítményét regisztráló adatbázis feladata az információáramlás elősegítése lesz a gyártók és hatóságok, valamint a piacfelügyeleti szervek között.

Az óvatos megfogalmazás nem véletlen: a felülvizsgálati javaslat alapján az adatbázist a javaslat végleges elfogadása előtt fel kell tölteni, hiszen csak így biztosítható a rendelet zökkenőmentes és rendezett végrehajtása a tervezett 2021. május 1-jei kezdődátummal. A feladat nagyságát jól érzékelteti, hogy a nem egészen egyéves periódus alatt 120 ezer különböző abroncsra vonatkozó adatbázisról van szó.

Félek, hogy nem lesz elegendő idő a zökkenőmentes átállásra a jelenlegi, egyébként sem egyszerű környezetben úgy, hogy egyidejűleg egy sor új követelménynek is meg kell felelnünk.” – kommentálta az iparág aggodalmát Fazilet Cinaralp.

Mindez rendkívüli erőfeszítéseket követel meg az EPREL alkalmazásának fejlesztőitől és az ipartól is, akik majd tartalommal töltik meg. Mindannyian azt szeretnénk, ha a rendelet hatására nőne azoknak a gumiabroncsoknak az értékesítése, amelyek megfelelnek a legmagasabb szintű biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak is.” .” – kommentálta Fazilet Cinaralp.

Az ipar minden korábbinál elkötelezettebb, hogy túllépjen a közegészségügyi válsághelyzeten; ennek érdekében szorosan együttműködik az EU intézményeivel. A cél az, hogy a fogyasztók részletekbe menően tájékoztatást kapjanak arról, mely abroncsok rendelkeznek a legjobb biztonsági és környezetvédelmi mutatószámokkal.

Az ETRMA tagjai: APOLLO VREDESTEIN, BRIDGESTONE EUROPE, BRISA, COOPER TIRES, CONTINENTAL, GOODYEAR, HANKOOK, MARANGONI, MICHELIN, NOKIAN TYRES, PIRELLI, PROMETEON, SUMITOMO RUBBER INDUSTRIES AND TRELLEBORG WHEEL SYSTEMS. Ezen felül a tagok közé tartozik Egyesületek a következő országokban: Belgium, Finnország, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és az Egyesült Királyság

Forrás: etrma.org/

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei