Kezdőlap>Cikkek>Miért emelkednek a gumiárak?
miért emelkednek a gumiárak?
Cikkek

Miért emelkednek a gumiárak?

A szezonális gumiabroncsok ára, ahogy minden egyéb terméké, rendszeresen változik az év folyamán. Első ránézésre az árak 2-4% -os emelése nem tűnhet olyan félelmetesnek, de ha az elmúlt hónapok tükrében nézzük a folyamatot, akkor látni fogjuk, hogy az október elején várható gumiabroncs-árnövekedés nem az első ebben az évben.

A gumiabroncsárak alakulása nagy változáson megy keresztül. Az árat, amelyet ma a végső fogyasztó fizet egy gumiabroncsért, számos tényező befolyásolja: a globális gazdaság jelenlegi állapota, az érintett országok közötti nemzetközi kapcsolatok alakulása (áruszállítás, vámok) és nem utolsó sorban a termelés feltételei (elegendő nyersanyag/ nyersanyaghiány stb.).

Nézzük csak közelebbről!

Ma már nincs olyan szegmense a gazdaságnak, amelyben Kína ne lenne érdekelt. Sikereinek kulcsa az erős gazdaság, a fejlett technológiák és természetesen az olcsó munkaerő volt. Az egyik legfontosabb pillér az autóipar. A hatalmas termelési kapacitásnak köszönhetően Kína képes volt kielégíteni a globális kereslet nagy részét az olcsó gumiabroncsok szegmensében is.

A 2020-as év azonban változást hozott az USA-val fenntartott kapcsolatokban, ami megzavarta a kínai termékek eddig akadálymentes nemzetközi logisztikáját. Az EU új adót vezetett be a Kínából rendelt árukra is. A helyzetet tovább bonyolította a Covid-19 járvány. Idén júniusban, a koronavírus új járványának hatására a kínai kormány korlátozta a világ egyik legnagyobb teherkikötőjének működését Hong Kong közelében. Az ellátóhálózat megzavarásának következményeit a világ még sokáig érezni fogja, mivel az átirányított hajók feltorlódása további közlekedési gócokat eredményezett Dél-Kínában.

A Kelet-Ázsiából Európába tartó útvonalakon a kereskedelmi hajózás akár 400 százalékkal is megnőtt. Rekordot döntenek a késések is. Több hétig is eltarthat egy-egy alkalmas konténer megtalálása. Ennek oka az elégtelen kapacitás, a növekvő kereslet, a Szuezi -csatorna blokádjának következményei és a járványhullámok. A kikötők ismételten megbénulnak, és korlátozzák szolgáltatásaikat. A leggyakrabban használt konténertípus ára átlagosan 2000 -ről 8000 euróra emelkedett.

Lassan választ kapunk az abroncsárak alakulásával kapcsolatos kérdésekre.

Idővel, ezen körülmények miatt, egyre kevesebb olcsó gumiabroncs érkezik Európába. A kereslet azonban nem csökkent. A hazai gumiabroncs-gyártók küzdöttek, hogy megfeleljenek ennek a kihívásnak. Ennyi gumiabroncs legyártása azonban drágulást eredményez.

Természetesen reagáltak a nagyraktárak is, amelyek a legnagyobb gumiabroncs -vásárlók közvetlenül a gyártóktól. Így a következő áremelési hullám előtt extrém arányban kezdték feltölteni a készleteket. Abban a pillanatban azonban ők is olyan meghatározó pozícióba kerültek, ahol eldől az eladási ár. Ezekből a raktárakból kerülnek a gumiabroncsok a kiskereskedelmi forgalomba is, rajtuk keresztül pedig a végső felhasználóhoz.

Az európai gyártók jelzései alapján a szakemberek a gumiabroncsok árának további növekedését 2021 októberére becsülik.

forrás: reuters

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei