Kezdőlap>Cikkek>Hogy tisztán lássuk a célt
ablaktörlők
Cikkek

Hogy tisztán lássuk a célt

Több mint száz éve az életünk részét képezik, és lényegében nem változtak. Az ablaktörlők gumi „lapátok“, amelyek feladata a víz letörlése az üvegről. Olyan egyszerűen hangzik. A valóságban azonban mérnöki precizitást rejtenek.

Használatukat természetesnek vesszük, megszoktuk, hogy megkönnyítik életünket, növelik biztonságérzetünket az úton. Valószínűleg nem is sejtjük, milyen fontos a jelenlétük minden járműben. Eszünkbe sem jut azon gondolkodni, hogy hogyan is keletkeztek, és miben különböznek egymástól.

Az ablaktörlők mozgását egy egyenáramú villanymotor által hajtott rejtett mechanizmus teszi lehetővé. Kisebb és olcsóbb autómodellek esetén egyszerűbb motort használnak a szélvédőre szerelve. Ezt a meghajtást forgásnak nevezzük, mert a tengelyre szerelt motor hajtókara saját tengelye körül forog. Ennek a motornak nincs saját vezérlőegysége. Magát a működési logikát, vagyis hogy mikor és milyen sebességgel kell elindítani az ablaktörlő mozgását, az autó központi vezérlőegysége irányítja. Előny ebben az esetben a mechanizmus egyszerűsége, hátránya a korlátozott funkcionalitás az úgynevezett reverzibilis motorokhoz képest.

reverzibilis motorokat a magasabb modellkategóriába sorolt járművekre szerelik. A tengely szabályozott harmonikus forgásában dolgozik az éppen szükséges teljesítmény, dőlésszög és fordulatszám szerint. Ennek a megoldásnak köszönhetően a mechanizmus halkabb, összességében gördülékenyebb működésű, és bővebb a funkciók kínálata, például alacsonyabb, úgynevezett parkolási pozíció, amikor az ablaktörlők a motorháztető alatt vannak elrejtve. A forgós megoldás emellett kényelmi funkciókat is kínál, mint például a szervizpozíció, amely lehetővé teszi az ablaktörlő megdöntését vagy szükség esetén szétszerelését, lehetőség van kereszteződésben történő megálláskor a törlés lassítására vagy esőérzékelővel történő vezérlésre is. Annak érdekében, hogy az ablaktörlők ne okozzanak csalódást a mindennapi használat során, a gyártás megkezdése előtt 500 000 cikluson keresztül tesztelik őket.

Maga a motor része annak a mechanizmusnak, amelyen keresztül a forgó mozgás az ablaktörlőt irányítja. A fejlesztés és a tesztelés során nagy hangsúlyt fektetnek a teljes rendszer működőképességére és tartósságára alacsony és magas hőmérsékleten, valamint nagy sebességnél. Vizsgálják az egész rendszer akusztikai megnyilvánulásait is. Ez a mechanizmus -30 és +70°C közötti hőmérsékleten történő hibátlan működésre van tervezve. Az ablaktörlő lapátokat 500 000 cikluson keresztül tesztelik. Átlagos igénybe vétel esetén persze jó, ha hamarabb kicseréljük őket. A szakértők azt javasolják, hogy kb. félévente.

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei