Kezdőlap>Cikkek>Milyen az ideális gumiabroncs egy elektromos autón?
ideális gumiabroncs egy elektromos autón
CikkekTechnológia

Milyen az ideális gumiabroncs egy elektromos autón?

A gumiabroncsok az autó fogyasztását akár 30%-kal megnövelhetik vagy csökkenthetik. Az elektromos autók esetében nagyon fontos tényező a fogyasztás mellett a hatótávolság, amit a gumiabroncsok így közvetett módon befolyásolnak. Természetesen az elektromos autóknak nincs feltétlen szükségük speciális gumiabroncsokra, hagyományos szettekkel is felszerelhetők, Nézzünk néhány tényezőt, melyek kihatnak a vezetésre, a biztonságra és  ahatótávolságra.

A kisebb gördülési ellenállás növeli a hatótávolságot

Egyre több gyártó dob piacra olyan gumiabroncsokat, amelyeket kifejezetten elektromos autókhoz fejlesztettek a lehető legnagyobb hatótávolság elérése érdekében. Ezekben a fejlesztésekben kulcsfontosságő tényező a minél kisebb gördülési ellenállás. Az e-autókra tervezett gumiabroncsok ezért gyakran nagy átmérőjűek, keskeny futófelülettel. A VW Golf alapból 16 colos kereket kap, míg a hasonló nagyságú, de tisztán elektromos ID3-ra 18-as felniket szerelnek szériafelszereltségként. A gördülési ellenállást nagyban befolyásolja a gumikeverék és az autó alvázának kiailakítása. Az öko- vagy alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsok gördülési ellenállása akár 15-20 %-kal kisebb, mint egy hagyományos nyári gumiabroncsé. Ha a gördülési ellenállás értéke 15%-kal csökken, akkor 3-4 %-os hatótáv-növekedés várható. Ez egy körülbelül 240 kilométeres hatótávolságú Renault Zoe esetében ez körülbelül plusz 10 kilométert jelent, míg egy körülbelül 500 kilométeres hatótávolságú Tesla Model S egy töltéssel körülbelül 20 kilométerrel többet tud ”futni”.

Az elektromos autók tömege nagyobb, ám a nyomatékleadási mechanizmusuk merőben eltér a belső égésű motorokétól: a nyomatéknak nem kell „felgyülemlenie”, szinte azonnal rendelkezésre áll, ezért tudnak az e-autók elképesztő számokat produkálni pl. a 0-ról 100 km/h-ra történő gyorsulás mérésekor. Ennek következtében, az elektromos autók gumiabroncsai gyorsabban használódhatnak el, mint a benzines vagy dízelüzemű autóké. Ez a tény viszont negatívumként róható fel a környezet és a gépkocsi-tulajdonos pénztárcája szempontjából. Érdemes azonban tudni, hogy ez inkább a két tonna fölötti tömegű és nagy motorteljesítményű autókra jellemző. A kopás szempontjából további befolyásoló tényező még a vezető vezetési stílusaá és a gzátrás során felhasznált gumikeveréktől.

Az elektromos autók körülbelül 200-300 kilogrammal többet nyomnak, mint a hasonló, belső égésű motorral működő autók. A gumiabroncsaiknak ezért nagyobb teherbírásra van szükségük. A gumiabroncsok vásárlásakor ezért feltétlenül ügyelni kell a megfelelő terhelési indexre. Az előírt abroncsnyomásra is ügyelni kell és rendszeresen ellenőrizni. Az ajánlottól kicsit is eltérő nyomás is jelentősen növelheti a gördülési ellenállást és a kopást!

Alacsony gördülési zaj és jobb vezetési élmény

Mivel az elektromos motor működése kisebb zajjal jár, mint a belső égésű motor zaja, vezetéskor jobban érzékelhető a járműben a gumiabroncsok zaja. Az alacsony zajszintű futófelület ezért fontos tényező a vezetési élmény szempontjából. A gumiabroncs üreges terében rezgések rezgések keletkeznek, és zajként továbbítódnak a jármű belsejébe. Már több gyártó is alkalmaz habbetéteket a gumiabroncs futófelületének belső oldalán, melyek elnyelik ezeket a rezgéseket. Ezeket a speciális poliuretán szivacsokat A Pirelli például „Noise Cancelling System”-nek nevezi a Continentalnál pedig „ContiSilent”-nek hívják.

Biztonság az alacsony gördülési ellenállás ellenére is

Lehet-e egy gördülési ellenállásra optimalizált gumiabroncs a biztonság szempontjából is csúcsminőségű? Technikai szempontból az alacsony gördülési ellenállás és az optimális tapadás között ellentmondás van. A gumiabroncsok fejlesztése során kompromisszumot kell kötni a két tulajdonság között, ám az elmúlt két évtizedben a gumikeverékek terén hatalmas fejlődés ment végbe. Ennek eredményeként az ipar ma már olyan energiatakarékos gumiabroncsot is képes gyártani, amely egyúttal nagyon jó tapadást biztosít.

Az elvárt fenti tulajdonságok mellett nem szabad elhanyagolni a fékutat, a kezelhetőséget és a menetstabilitást sem, ami téli abroncsok esetében különösen nagy feladat.  A választék rohamosan bővül, ám azoknak, akik speciális e-autó abroncsot választanak,- gyártótól, konkrét típustól függően – jelenleg akár 10-20 százalékkal többet kell beruházniuk. Ez azonban hosszőtávon megtérül, mivel az optimalizált, alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsok élettartama sokkal hosszabb.

forrás: hta.org

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei