Kezdőlap>Cikkek>A fékek „betegségeiről”
Cikkek

A fékek „betegségeiről”

A hibátlanul működő fékek a biztonságos vezetés egyik fő feltétele. A fékrendszer folyamatosan készenlétben van. Ezért nem csak akkor kell figyelmet szentelnünk nekik, mikor már nyilvánvaló, hogy valami nincs rendben.

A fékbetétek és féknyergek gondos ellenőrzésével és időben történő “kezelésével” megelőzhető a féktárcsák további károsodása. Köztük például a túlmelegedés vagy barázdák kialakulása a tárcsa teljes kerületén, amelyeket a beragadt féknyereg vagy fékpofák okoznak.

Fékbetétek és féknyergek

A fékbetétek a fékrendszer elengedhetetlen részét képezik. A féktárcsával érintkezve létrehozzák a lassításhoz vagy megálláshoz szükséges súrlódási erőt.

A féknyergek és mozgó alkatrészeinek elhanyagolása a féktárcsák különféle „betegségeit” okozhatja, mint például túlmelegedés, egyenetlen kopás stb.

Miről árulkodnak a csikorgó fékek?

Azt, hogy valami nincs rendben a fékkel, a fékezéskor hallható hang is jelzi. A csikorgó fékek okai különbözőek lehetnek. A legjobb esetben a fékelemek szennyeződése az oka. Ebben az esetben ajánlott felkeresni egy szervizt, ahol megtisztítják a fékrendszer egyes részeit.

A fékek csikorgásának azonban komolyabb oka is lehet, például a túlzott kopás. Ezt általában egy éles, sípoló hang jelzi lassítás közben, esetleg határozott csikorgást hallunk. Ebben az esetben az árulkodó hangok kialakulásának oka a féktárcsák és a féknyereg beragadása vagy a túlzott mértékű kopás.

Ha autója ilyen hangokat produkál, ne habozzon felkeresni egy szervizt, ahol alaposan átvizsgálják a teljes fékrendszer egyes alkatrészeit.

Ha vibrál a kormány..

A féktárcsák időnként vibrálást produkálhtnak. Ezt a felhevült állapotú tárcsa gyors lehűlése okozza, például a tócsából származó víz vagy a hó hatására. Ez a tárcsa hullámzásában és a kormány fékezéskor történő vibrációjában nyilvánul meg.

A féktárcsák kifejezetten  adott autómodellhez készülnek, de a nem megfelelő minőségű  anyagból készült alkatész is okozhat problémát.

Új tárcsák beszerelésekor kiemelten fontos, hogy az összes illeszkedő felületetet,megtisztítsuk, hogy a féktárcsa magával az aggyal egy síkban legyen.

Fontos, hogy a beszerelés után eltávolítsuk az olajos és zsíros maradványokat. A por eltávolításához a fékbetétről, a féktárcsákról, fékdobokról és ezek alkatrészeiről aceton mentes féktisztító spray ajánlott.

A fékfolyadék forráspontja

Bizonyos időközönként ajánlott ellenőrizni a jármű fékrendszerének működőképességét. Elsősorban a fékfolyadék esetleges szivárgását, a fékcsövek, tárcsák és fékbetétek állapotát. A fékrendszernek a tengely összes kerekére azonos intenzitással, mellékhatások nélkül kell hatnia. Fontos a fékfolyadék állapotának ellenőrzése, azaz a fékfolyadék víztartalmának megmérése.

Ha a forráspont nem felelő és alacsonyabb, buborékok képződhetnek a folyadékban, valamint a fékfolyadékban lévő víz korróziót okoz a fékrendszerben, ami befolyásolja a fékek hatékonyságát.

Ne feledkezzünk meg a kézifékről sem!

A klasszikus mechanikus kézifék erős fagyok esetén befagyhat. Ilyen időjárás esetén nem is javasolt a használata.

Ha befagyott, a megoldás a fékkábelek szétszerelése és a bowden teflon tartalmú kenőanyaggal való bekenése.

forrás: würth

Kapcsolat – Bugár gumi- és gyorsszerviz

tel.: 0908 59 22 46
cím: Múzejná 520, Duajská Streda
e-mail: info@no1pneu.sk
Partner hűségprogram kedvezményei